Voormalig topman Delta Lloyd kreeg flinke premie van acht ton mee

Voormalig topman Niek Hoek van Delta Lloyd heeft een premie van 800.000 euro meegekregen bij zijn vervroegde vertrek afgelopen juni.

Voormalig topman Niek Hoek van Delta Lloyd. Foto: ANP

Voormalig topman Niek Hoek van Delta Lloyd heeft een premie van 800.000 euro meegekregen bij zijn vervroegde vertrek afgelopen juni.

Dat blijkt uit het woensdag verschenen jaarverslag van de verzekeraar. Hij stapte volgens het jaarverslag al per 1 januari 2015 op als topman, maar het dienstverband eindigde officieel pas eind juni.

In totaal ving Hoek voor het halve jaar 1.654.400 miljoen euro. De vertrekpremie van 8 ton is onder meer bedoeld ter compensatie voor een tekort in zijn pensioenopbouw. Hoek kondigde vorig jaar april aan dat hij uit persoonlijke overwegingen vervroegd met pensioen ging. Volgens Delta Lloyd stond het vertrek van Hoek los van het conflict tussen de verzekeraar en De Nederlandsche Bank (DNB).

Voorkennis over rekenrente

Hoek werkte in totaal achttien jaar bij Delta Lloyd, waarvan veertien jaar als bestuursvoorzitter. In april 2014 kondigde hij onverwacht aan met vervroegd pensioen te gaan. Hij had aan het begin van het jaar te horen gekregen dat hij opnieuw zou worden getoetst door DNB op zijn geschiktheid als bestuursvoorzitter.

Achterliggend speelde hierbij een fors conflict tussen de toezichthouder en Delta Lloyd. De verzekeraar zou misbruik hebben gemaakt van voorkennis over de aanpassing van de rekenrente.

Delta Lloyd besloot in de zomer van 2012 de afdekking van renterisico’s te verminderen, vooruitlopend op de invoering door DNB van een vaste rekenrente voor de berekening van verzekeringsverplichtingen met een looptijd langer dan twintig jaar. Daarmee handelde de verzekeraar volgens de centrale bank onzorgvuldig.

Het conflict kwam eind 2014 in de openbaarheid en kostte financieel directeur Emiel Roozen uiteindelijk de kop. Die kreeg overigens over vorig jaar in totaal 319.900 euro overgemaakt. Delta Lloyd moest een boete betalen van 22,7 miljoen euro.

Ruzie met DNB

Delta Lloyd botste in de jaren dat Hoek het bedrijf leidde meermaals met DNB. De toezichthouder vond dat de verzekeraar een te risicovol beleid voerde en zijn kapitaalbuffers verder moest versterken. Daarnaast vond DNB dat Delta Lloyd misbruik maakte van voorkennis over een aanpassing van de rekenrente in 2012.

Hoek was het niet eens met de kritiek van DNB. Onlangs wijdde hij nog over de zaak uit in een reactie op de site van het FD. De oud-topman van Delta Lloyd verwijt DNB dat het de spelregels voortdurend heeft veranderd. “Zo moest de waardering van uitstekende hypotheken opeens op basis van retailspreads plaatsvinden en mochten inkomsten uit asset management, volstrekt ten onrechte, opeens niet meer als kapitaal meetellen”, somt hij op.

“Afgelopen december heeft DNB blijkbaar eerder door haar specifiek goedgekeurde langlevenswaps van Delta Lloyd opeens weer anders beoordeeld”, schrijft Hoek. “Door deze maatregelen is Delta Lloyd naar mijn schatting in zijn totaliteit ruim meer dan 1 miljard euro kapitaal ‘kwijtgeraakt’.”

 

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl